protectia mediului

Ø Metanul (CH4)

Emisiile de CH4 contribuie cu aproape 15% la cresterea potentialului efectului de sera. Metanul este principalul component al gazului natural ars de catre utilajele de incalzit. El provine de la descompunerea vegetala: cimpurile inundate de orez, mlastinile, gazele de balta, aparatul digestiv al numeroaselor animale, in special bovinele si termitele, arderile anaerobe(descompunerea vegetatiei in lipsa de O2).

CH4 provine in egala masura de la scurgerile conductelor de gaze, de la centrele de tratament, de la instalatiile de stocaj si de la minele de carbune, de la materiale organice in descompunere(cum ar fi produsele alimentare aflate in depozite). Un rol decisiv in stoparea poluarii il pot juca institutiile statului care pot incheia contracte cu firme autorizate care sa distruga deseurile intr-un mediu controlat. Cercetatorii sunt alarmati, ca o noua incalzire a climei va antrena eliberare unei parti din CH4natural acumulat in cantitati mari sub ghetari si in calotele polare, provocand astfel efectul de retroactiune.

Altfel spus reincalzirea climei va avea un efect de crestere. Ø Oxidul de azot (N2O)N2O este un oxid de azot, provenit de la arderea combustibilului fosil,utilizarea ingrasamintelor azotate, incinerarea arborilor si reziduurilor de plante. Gazul contribuie la sporirea efectului de sera cu circa 6%. Acest gazeste la fel cunoscut sub numele de “gaz inveselitor”.

N2O este utilizat deja si in calitate de anestetic.Ø Ozonul stratosferic (O3)In atmosfera la o inatime foarte inalta ozonul creat natural apara ca un ecran de protectie impotriva razelor ultraviolete. In troposfera ozonul e un subproductal reactiilor poluantelor atmosferice, ale industriilor si ale automobilelor eliminat in prezenta luminii solare.

Ozonul troposferic reactioneaza cu tesuturile vegetale si animale provocind efectul de sera. Contributia ozonului stratosferic la sporirea efectului de sera se situeaza la 8%. ØClorofluorocarbonul (CFC) Este un produs chimic care rareste stratul de ozon, constituind in egala masura un gaz cu efect de sera in crestere. Savantii nu sunt siguri de efectele reale produse de CFC asupra schimbarii climatului pentru ca actiunea lor de rarifiere a stratului de ozon poate sa aduca la o noua racire a planetei. Este posibil ca, reducand emisia de CFC, ceea ce e imperativ, sa protejam stratul de ozon, accelerand o noua incalzire a planetei.

Aceasta problema demonstreaza in ce masura factorii de mediu sunt legati nemijlocit. Activitatile umane pot schimba clima.Volumul multor gaze de sera in atmosfera creste, indeosebi al CO2,care a crescut cu 30% pe parcursul ultimelor 200 de ani, in primul rand, ca rezultat al schimbarilor utilizarii Pamantului (defrisarea) si arderii carbunelui, petrolului si gazului natural (in automobile, industrie si generarea electricitatii). Daca tendintele actuale ale emisiilor vor continua,pe parcursul sec.XXI volumul de CO2 se va dubla si va creste incontinuare.

Volumul altor gaze de sera, de asemene, va creste. Temperatura medie globala a aerului la suprafata Pamantului acrescut cu 0,3-0,60C de la sfarsitul sec al XIX – lea. Arderea carbunelui, petrolului si gazului natural, defrisarea si diverse practici agricole si industriale modifica compozitia atmosferei si contribuie la schimbarea climei. Aceste activitati umane au condus la concentratii sporite ale unui sir de gaze cu efect de sera in atmosfera CO2, CH4, oxid nitros,cloroflorocarburi, O3) in partea mai joasa a atmosferei.

Ca si in cazul distrugerii stratului de ozon si incalzirea globala este un bun exemplu legat de modul incare activitatea umana poate degrada mediul la scara planetara. Fenomenul este cunoscut si sub numele de efect de sera. Unele gaze din atmosfera (vaporii deapa, dioxidul de carbon, ozonul, metanul, dioxidul de azot si unele tipuri declorofluorocarburi) impiedica disiparea caldurii produsa de pamant in spatiu.

Caldura este radiata din nou spre suprafata Pamantului care este incalzita suplimentar. In conditii naturale vaporii de apa sunt cei mai eficienti inproducerea efectului de sera. Producerea si degajarea in atmosfera agazelor cu efect de sera a dus la cresterea usoara a temperaturii medii a planetei cu unele consecinte pentru mediu (cresterea nivelului suprafetei oceanelor, degradarea calitatii vietii in unele zone). Cele mai importante gaze care genereaza efectul de sera sunt:- Dioxidul de carbon (59%), generat de arderea combustibililor fosili,cum ar fi carbunele si petrolul; gazele de esapament, taierea padurilor; arderea lemnului.

– Metanul (18%), produs de vite, arderea lemnului, vegetatiei si a combustibililor fosili.- Oxizii de azot (12%), produs prin arderea combustibililor fosili,arderea lemnului, de materialele fecale, etc.-Ozonul de suprafata (12%), moleculele de ozon care cad din atmosfera intra in reactie cu poluanti ca: metan, dioxizi decarbon si azot care rezulta in principal de la masini.Tehnologiile folosite sunt invechite si duc la cresterea cantitatii acestor gaze in atmosfera. Echilibrul natural al planetei este afectat si Pamantul incepe sa se incalzeasca. O crestere de 5% pe tot Pamantul, poate topi complet calotele arctice, crescand astfel nivelul marilor.