Acasa

2.1.Schimbari climatice – Protocolul de la Kyoto

Protectia mediului constituie una din preocuparile cele mai actuale ale societatii moderne. Modul in care dezvoltarea economica va afecta starea mediului depinde de masurile si actiunile ce se intreprind pentru a influenta intreprinderile si populatia sa consolideze legaturile cu mediul inconjurator.

Constientizarea in ceea ce priveste aspectele de mediu a fost intr-o continua crestere mai ales dupa Conferinta de la Rio de Janeiro din 1992, unde 120 de state au cazut de acord asupra unui nou model de dezvoltare durabila. Acest lucru a dus la o schimbare globala in gandire, astfel, efectul de sera, distrugerea stratului de ozon protector, poluarea mediului, au devenit probleme prioritare ale omenirii.

Manifestarea la scara globala a impactului activitatilor antropice asupra atmosferei poate conduce la consecinte pe termen lung asupra climei, la incalzirea acesteia, cu intregul cortegiu de consecintede la scara globala locala la nivel planetar, la reducerea stratului de ozon.

Pe acest fond, care se manifesta la scara globala cu consecinte pe termen lung, se adauga fenomenele la scara regionala, cu consecinte nu mai putin periculoase, chiar daca la prima vedere ele nu aparatat de clar extinse in timp precum schimbarile climatice. Acidifierea depunerilor (umede si uscate) din atmosfera, care au un impact negativ asupra solului, apelor de suprafatasi subterane, asupra florei si faunei, mai ales prin reducerea unor suprafete intinse de paduri. Chiar si cei mai sceptici specialisti recunosc faptul ca in ultimul secol s-au produs schimbari climatice, suprafata Pamantului s-a incalzit cu 0,3-0,6°, iar ultimii ani au fost cei mai caldurosi din 1860, de cand au inceput sa se inregistreze fenomenele meteorologice.

In ultimii ani au fost inregistrate o multime de evenimente meteorologice deosebite in intreaga lume, precum: valuri de caldura, inundatii, uragane, furtuni. Efectele schimbarilor climatice au fost observate si in Romania, cu precadere in ultimii ani. De asemenea, trecerea de la anotimpul rece la cel cald nu se mai face treptat, ci brusc, cu variatii mari de temperatura, iar in anul care tocmai a trecut s-au inregistrat multe fenomene meteorologice deosebite. Atmosfera este unul dintre cele mai fragile subsisteme ale mediului datorita capacitatii sale limitate de a absorbi si a neutraliza substantele eliberate continuu de activitatile umane.

Cresterea productiei de energie, industria chimica, metalurgica, de ciment, circulatiarutiera si aeriana, arderea gunoaielor sunt tot atatea cauze care fac ca inultimul timp sa devina tot mai acuta poluarea atmosferei. Aceasta poate sa apara fie datorita cresterii concentratiei in aer a unor constituenti normaliai atmosferei (bioxid de carbon, peroxid de azot, ozonetc.), fie patrunderii in atmosfera a unor compusi straini acestui mediu (elemente radioactive, substante organice desinteza, etc).

Poluarea atmosferei afecteaza calitatea vietii la scara planetara, in general, ea reprezinta consecinta unor activitati umane si este un fenomen actual al vietii urbane. Majoritatea poluantilor atmosferici pornesc de la arderi care genereaza energie. Motoarele cu explozie interna utilizate in transporturi,arderile de combustibili gazosi, lichizi sau solizi (carbuni, lemne) in unitati industriale, la incalzirea locuintelor, etc. provoaca emisii de substante si particule care se degaja in atmosfera putand atinge concentratii nocive.

Printre cele mai frecvente substante poluante din atmosfera sunt: anhidrida sulfuroasa, oxidul de carbon, oxizi de azot,hidrocarburile policiclice, fumul, sulful. Poluarea atmosferei are urmari neplacute,adesea grave, asupra omului si mediului sau inconjurator, sub diferite forme: murdareste locuintele, impiedica cresterea plantelor, diminueaza valoarea produselor agricole, reduce vizibilitatea si adauga mirosuri neplacute mediului ambiant si cel mai important afecteaza sanatatea omului. De asemenea un pericol imens pentru fauna il reprezinta poluarea cu deseuri de origine animala sau non animala. Din acest motiv se impune incinerarea acestor in unitati autorizate de tip protan. Romania este semnatara a Conventiei Cadru a Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice din 5 iunie 1992 ,ratificata prin Legea nr. 3 din 2 februarie 2001.

Protocolul de la Kyoto, exprima dorinta ca pana in anul 2012,cantitatea medie de gaze cu efect de sera (principalele sase gaze) sa fie redusa cu 5,2% sub nivelul inregistrat in anul 1990. Principalele masuri ce trebuie luate pentru atingerea obiectivelor Protocolului de la Kyoto sunt: industria va trebui sa devina mult mai eficienta dinpunct de vedere al consumului de energie, trecand de la utilizarea combustibililor fosili bogati in carbon (carbune), la combustibili saraci in carbon (gaze naturale) sau la combustibili alternativi;

Industria energetica, de la extractie si pana la consum, trebuie restructurata astfel incat sa devina eficienta si mai putin poluanta; transportul trebuie sa se orienteze spre mijloace mai putin poluante si cu consumuri reduse; constructiile sa fie eficiente energetic si sa tinda spre utilizarea surselor de energie regenerabila; echipamentele si produsele sa fie din cele cu consum redus de energie; padurile vor fi protejate si chiar vor fi extinse.

Intre poluantii reglementatiprin protocolul de la Kyoto, in Romania se inventariaza urmatoareleemisii de gaze cu efect de sera: dioxidul de carbon, oxizi de azot si metan,Urmeaza ca in perspectiva sa se inventarieze si celelalte gaze prevazute inprotocol (hidrocarburi fluorurate, perfluorocarburi si hexafluorura de sulf).

2.2 GAZE CU EFECT DE SERA SISCHIMBARI CLIMATICE

De foarte multa vreme in atmosfera exista concentratii naturale de gaze cu efect de sera, cum ar fi vaporii de apa, gazele carbonice, metanul si oxizii de azot. Razele cu lungime scurta de unda, numite lumina vizibila a soarelui pot traversa aceste gaze, incalzind atmosfera, oceanele,suprafata planetei si organismele vii.

Energia calorica este raspandita in spatiu in forma de raze infrarosii, adica de unde lungi. Acestea din urma sunt absorbite in parte de gaze cu efect de sera, pentru a se refelecta inca odatade suprafata Pamintului. Din cauza acestui fenomen natural, numit “efect de sera” temperatura medie anuala la suprafata pamintului se mentine la 15° C.

Acesta e ceea ce noi numim un climat normal. Activitatea umana constituiecauza emisiei in atmosfera a unei cantitati mari de gaze cu efect de sera, mai ales a gazului carbonic, a oxizilor de azot, a metanului si aclorofluorocarbonilor (CFC). Conform concluziilor numeroaselor comitete internationale de cercetare stiintifica, sporirea efectului de sera a declansat o noua incalzire planetara de o amploare nemaintilnita pe parcursul istoriei.

Ele descriu si argumenteaza fenomenul noii incalziri globale, a schimbarii climei,a reincalzirii climatului si a efectului de sera accelerat. Gaze cu efect de sera:ØGazulcarbonic (CO2) Continutul atmosferic de gaz carbonic (gazul cu efect de sera de provenenta antropica cel mai frecvent) a crescut pina la 25% de la debutul revolutiei industriale (pe parcursul a 1700 de ani) cu o frecventade 280 parti la milion pina la 350 parti la milion. Eliminarile de gaz carbonic de origine antropica au condus la sporirea cu 55% a potentialului efectului de sera. Gazul carbonic (CO2) este unul din principalele subproducte a arderii tuturor combustibililor fosili.

Circa 90% a energiei comercializate pe plan mondial este produsa de catre combustibi carbonici: pacura, carbunele brun, gazul natural si lemnul. Cu fiecare an zeci de miliarde de tone de CO2 sunt astfel eliminate in atmosfera. Circa 2 miliarde de tone de gaz carbonic suplimentar este atribuit fenomenului despaduririi, inclusiv incendierii padurilor. Aproape jumatate din gazulcarbonic de origine antropica este absorbitde plantele terestre si fotoplanctonul oceanic, restul se adauga la cel atmosferic.